Jednak nie tylko te składniki mogą uczulać.

W obecnych czasach dużą uwagę przywiązuje się do tego, jakie posiłki spożywamy a także co nasze jedzenie w sobie zawiera. Alergeny w żywności to szczególnie ważny temat, który ostatnimi czasy stał się obiektem sporej ilości pogawędek w kręgach zajmujących się dietetyką a także zdrowiem. Często słyszymy np. o uczuleniu na laktozę czy też gluten. Mimo, że niektórzy uważają, że unikanie tych składników to jedynie chwilowa moda, wielu ludzi rzeczywiście bardzo cierpi po spożywaniu tychże składników. Jednak nie tylko te składniki żywności mogą uczulać. Przez rozwój różnych metod produkcji żywności jej skład także bardzo się zmienił. Dużo chemicznych dodatków, takowych jak na przykład glutaminian sodu czy substancje zapachowe, barwniki albo konserwanty może powodować niedogodności fizyczne. Dlatego ważne jest badanie składu jedzenia. Nawigowanie jakością takich badań stanowi bardzo ważny aspekt polepszenia jakości pożywienia. Czym dokładniej sprawdzimy produkty spożywcze a ponadto ich oddziaływanie na ludzki organizm, tym zdecydowanie łatwiej jest przejąć kontrolę nad tym, co będzie mogło być do handlu dopuszczone. Poprzez to tak istotne jest szkolenie dla laboratorium, które pozwala pracownikom na zwiększenie swoich umiejętności. Dzięki temu ich praca jest jeszcze efektywniejsza, a nasze pożywienie jest jeszcze lepszej jakości, co dobrze wpływa na ludzkie zdrowie.

Zobacz: Norma ISO 17025

admin