Pomimo iż mawia się, że to oliwa z oliwek jest najzdrowszym olejem, powinno się też sięgać po inne

Mimo iż mówi się, iż oliwa z oliwek jest najbardziej zdrowym olejem, należy także sięgać po pozostałe, które mają dużo substancji zdrowotnych, przy tymzmieniają i wartościowują smak dań. W znaczącej liczbie sytuacji wykorzystywane są oleje z słoneczników i rzepakowy, jednak nie są one najmocniej korzystne, całkiem inaczej niż przykładowo przynajmniej olej kokosowy. Jest on niezmiernie powszechnie użyty w kosmetyce, w gastronomii zaś, przynajmniej polskiej, nie tak częściej. Wykorzystują go wyjątkowo chłopcy i dziewczęta, które próbują różnych rzeczy z daniami gastronomii azjatyckiej, zwłaszcza chińskiej i indyjskiej, ponieważ jest w nich ważnym składnikiem. Olej ten super przydaje się do smażenia cukierkowatych składników, przykładowo owoców w cieście, i jako składnik ciast a także pozostałych słodkawych deserów. Ma możliwość teżdawać niezwykle ciekawy posmak innym składnikom, niekoniecznie słodkim, które zyskują przez to orientalnego aromatu, niemniej jednak nie trzeba wcale ograniczać się wyłącznie do potraw ze wschodu, nawet klasyczne będziemy mogli zrobić w ten sposób, jeśli bez wątpienia lubi się owe połączenia. Posmak a takżezapach kokosa ma jednak jedynie olej kokosowy nierafinowany, czyli tłoczony na zimno. Jest on coraz mocniej praktyczny niż olej kokosowy rafinowany, który jest bezzapachowy oraz ma możliwość być używany do wszelkich dań.

admin